Floortje Bijvoet

Floortje Bijvoet
Art, Design & Innovation

Contact

Pers
  • Circular
  • Product
  • Social Design
Floortje Bijvoet

Als designer bied ik inspirerende alternatieven voor producten en processen, gericht op verbinden en consuminderen.

About

Floortje Bijvoet ontwerpt producten en concepten. Met haar ontwerpen wil ze verassen en gestalte geven aan een bredere visie waarin ze streeft naar verbinding en zingeving, in plaats van kortstondig aankoopgeluk.

Ze werkt vanuit haar studio in Amsterdam en staat open voor samenwerkingen met mensen en bedrijven met een goed verhaal.

This video is hosted by a third party. By showing the external content, you accept the terms and conditions by Vimeo. Tracking and analytics are disabled.

Project

Floortje haar ideeën komen vaak voort uit de behoefte om een restmateriaal te gebruiken, of om producten flexibel of multifunctioneel inzetbaar te maken.

De meubelontwerpen Takkenbank en UTO geven gestalte aan een bredere visie, waarin ze streeft naar verbinding en zingeving in plaats van kortstondig aankoop geluk.

TAKKENBANK

De Takkenbank is een circulaire en interactieve buitenbank gebouwd met gesnoeide wilgentakken.

Het idee voor dit ontwerp is ontstaan doordat de ouders van Floortje twee knotwilgen in de tuin hadden staan. Knotwilgen moeten elke 2 à 4 jaar worden gesnoeid. Nadat de bomen waren gesnoeid, lag er een grote stapel 'snoeiafval' in de tuin. Floortje wilde dit lokale materiaal een nieuwe functie geven en zo ontstond de Takkenbank.

De takken zijn relatief zacht en verliezen na een enkele jaren hun vitaliteit. Wanneer de bovenste laag takken in de Takkenbank brozer begint te worden, is het tijd om de knotwilgen opnieuw te snoeien en de takken te vervangen.

De Takkenbank is dus in beweging en maakt de gebruiker onderdeel van een proces.

UTO

UTO is een multifunctioneel en ruimtebesparend meubel. In slechts enkele seconden kan UTO worden omgevormd tot een ander meubelstuk. Hans Kazan zei hierover: "It´s a kind of magic" (bron: LinkedIn).

Het concept heeft al veel aandacht gekregen op social media. Floortje werd hierna meerdere keren getipt dat er look-a-likes van haar ontwerp in omloop waren. Op aanraden van 'the crowd' startte ze een crowdfunding-campagne en wist zo haar ontwerp te beschermen. De beschermingsprocedure riep bij haar nieuwe vragen op: Hoe inclusief en functioneel is dit systeem?

Door de vele enthousiaste verzoeken van DIYers en professionele makers is toen het idee 'Designers x Makers' ontstaan. Floortje Bijvoet wil hiermee makers de mogelijkheid bieden om hun eigen UTO te maken en/of te verkopen na aanschaf van één of meerdere '1-stuk-licenties'. Hiermee wil Floortje onderzoeken of de maakindustrie inclusiever, duurzamer en leuker kan worden. Ook vindt ze dat we ons bij het kiezen van een product minder moeten laten leiden door het ontwerp en meer door de maker.

De eerste UTO's gemaakt binnen het project 'Designers x Makers' zijn te zien tijdens Dutch Design Week.

Heb je interesse, kom dan langs!

On Show

  • Let´s build together! | Takkenbank + UTO

    Hall 10 (outside area), Sectie C
    Routebeschrijving

Map

Dutch Design Week
Eindhoven, NL
22–30 October 2022